Handbal is een super bekende en spannende balsport welke tussen twee teams wordt gespeeld. Net als bij elk andere balsport geldt, is het zo dat het team dat het meeste doelpunten maakt tegen het ander team, de wedstrijd wint.
Handbal kan door zowel dames als heren worden gespeeld en in binnen ons land hebben wij ook een nationaal heren en dames handbal team. Binnen de handbalsport wordt er van twee hoofdregels uit gegaan. Allereerst mag de bal door de spelers niet met de voet of onderbeen worden geraakt. Het is namelijk geen voetbal, maar handbal. Ten tweede mag een speler die op een bepaald moment de val in handen heeft maar drie passen zetten. Hierna moet de speler de bal doorspelen naar een teamgenoot of de bal op de grond doen stuiteren.
Handbal door de geschiedenis heen
Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar handbal werd door de eeuwen heen al gespeeld. Natuurlijk waren deze versies niet precies zoals wij de handbalsport nu kunnen, zij waren slecht voorlopers van het moderne handbal. Misschien heb je wel een afbeelding uit de tijd van de oude Grieken voorbij zien komen waar een “handballer” de beweging maakt de lucht in te springen met als doel een bal te vangen. Dit is een van de vroegste verschijningen van de handbalsport. Ook in het oude Frankrijk in de tijd van de middeleeuwen en in het oude Engeland was men al bekend met de sport handbal. Handbal zoals wij die nu kennen is als het ware een geperfectioneerd exemplaar van alle voorgangers door de jaren heen. De populariteit die de sport met zich mee heeft gebracht, is wel iets dat door velen onverwacht was
Handbalteams binnen Nederland
Zaalhandbal wordt gespeeld door twee teams. Elke team bestaat uit 7 spelers, waarvan een de taak als keepers heeft. Net als andere sporten wordt er ook in handbal tijdens de wedstrijd van spelers gewisseld. Daarom mogen de teams elk 7 reserve speler hebben die op de bank wachten om te worden ingezet in de wedstrijd. Ook binnen de handbalsport heeft elk team een coach nodig. Vaak genoeg zijn er ook andere specialisten aanwezig zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
Spelers hebben vaak genoeg een vaste plek wanneer ze op het veld staan. Dit kan op verschillende plaatsen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de middenopbouw, midvoor, linker- of rechter opbouw etc. De keeper behoudt altijd zijn positie in het doel. De keeper verlaat zijn post alleen wanneer dit nodig is. Zo verlaat hij zijn doel alleen om de bal opnieuw in het spel te gooien.
Het fijne van de veldspelers is dat zijn onbeperkt mogen worden gewisseld. Het wisselen geschiedt dan ook altijd op de wissellijn. De nieuwe speler mag pas het veld op, op het moment dat de vorige speler het speelvlak helemaal heeft verlaten. Hier wordt heel streng op gelet. Wordt deze regel overtreden dan volgt er automatisch een tijdstraf als consequentie van de overtreding.
Dames team en heren team binnen het EK handbal
In Nederland doen zowel dames als heren mee aan handbal. Helaas hebben wij nooit een kampioenschap weten te claimen. Wat wel opmerkelijk is, is dat onze teams elk jaar beter worden. Dit maakt dat het winnen van een kampioenschap zeker niet iets is wat onmogelijk is.
Handbal dames en heren handbal
Ons vrouwenteam heeft al meerdere malen deelgenomen aan het EK handbal. In 2010 werd het team achtste. Ook onze heren team doet het niet slecht. Zij hebben in het WK van 2009 zodanig gepresteert dat zij een gedeelde eerste plaats hadden. Ook zij blijven hard werken om het EK voor ons te winnen.
Voor zowel het dames als herenteam gelden binnen de handbalsport dezelfde regels. De regels worden niet aangepast op het geslacht van de teamleden.
Verschillende handbal worpen
Binnen de handbalsport zijn er ook verschillende worpen. De vrije worp is een worp waarbij de tegenstander op ten minste 3 meter afstand moet staan. Bij een strafworp krijgt de ploeg de mogelijkheid om te scoren op een afstand van 7 meter van het doel.